FullSizeRender-2Als je mij ergens voor kan wakker maken dan is het wel pizza. Mijn favoriete pizza is de “Tartufi Con Coppa Di Parma” van pizzaria Da Portare Via in Amsterdam. Helaas niet heel gezond en daarom maakte ik ter compensatie een glutenvrije pizza, met een bodem van bloemkool en buffelmozarella! De pizza smaakt niet naar bloemkool, maar naar een echte pizza met een ietwat zachter korstje en daarnaast ben je veel sneller verzadigd. Sinds een tijd probeer ik creatiever om te gaan met het innemen van koolhydraten, eiwitten, suikers en vetten. Gelukkig helpt mijn orthomoleculaire therapeut, Mieke Dams, mij met het opstellen van het juiste dieet waardoor mijn hormonen weer in balans worden gebracht. Deze pizza zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet als een malle piekt, waardoor je langer verzadigd blijft en niet direct naar een reep chocolade grijpt erna. Klinkt als muziek in de oren toch?

Wat heb je nodig:

Bodem:

– 350 gram bloemkool
– 1 ei
– 1 bol buffel mozzarella
– Italiaanse kruiden
– Peper & Zout

Pesto:

– Flinke hand basilicum
– Pijnboompitten, geroosterd
– Stuk parmezaanse kaas
– Scheut olijfolie
– Peper & Zout

Topping:

– Blikje tonijn
– Roquefort kaas
– Verse geitenkaas
– Gezeefde tomaten (Tomato Frito)
– 1 kleine rode ui
– 1 teen knoflook
– paar blaadjes basilicum
– Cherrytomaten
– Verse oregano
– Peper & Zout

Hoe maak je het:

Verwarm allereerst de oven voor op 200°C

De pesto maakte ik al een paar dagen van tevoren, omdat mijn basilicum plantjes het nooit overleven in de winter. Weggooien doe ik niet aan dus dit was een goede reden om eens een flinke bak pesto te maken. Parmezaanse kaas en pijnboompitten heb ik altijd in huis en dat zijn belangrijke ingrediënten voor homemade pesto. Gooi alle ingrediënten in een keukenmachine of mini hakmachine en kijk of het de juiste emulsie heeft. Tip: begin met een klein scheutje olijfolie en kijk of het naar wens is. Zo niet, dan gooi je er nog een scheutje bij. Even proeven en klaar ben je!

De Pizzabodem:

Snijd alleen de roosjes van de bloemkool en hak deze heel fijn met een goed koksmes, en hak het daarna fijn in de keukenmachine of in een mini hakmachine. De steel van de bloemkool gooi je uiteraard niet weg (no food waste), want deze kun je weer goed gebruiken in een soep of een roerbakschotel met groenten. Pak een stoommandje en leg daar een stuk bakpapier in met een aantal gaatjes daarin geprikt. Stoom de gehakte bloemkool voor vijf minuten boven een pan met heet water. Heb je geen stoommandje, stoom de gehakte bloemkool dan in een pan met een klein laagje water. Pak een schone theedoek en wring het vocht uit de bloemkool! Maal de mozarella in de keukenmachine of in een mini hakmachine en meng de bloemkool met de mozarella, het ei, de italiaanse kruiden en peper & zout. Met je handen kneden werkt uiteraard het beste! Bekleed een ovenplaat met een stuk bakpapier en verspreid het “deeg” hierover uit in de door jou gewenste vorm. Let erop dat de bodem ongeveer een halve cm dik is.

pizzabodem

Bak de bloemkool pizzabodem in ongeveer 30 minuten in de oven tot de bodem stevig en goudbruin is. Check tussendoor, want de ene oven is sneller dan de ander! In de tussentijd maak je de tomatensaus door de gesnipperde ui eerst aan te fruiten met de knoflook. Voeg dan de gezeefde tomaten en een scheutje witte wijnazijn toe. Als laatst kunnen de blaadjes basilicum erdoorheen. Proef tussendoor en breng op smaak met peper en zout.

Nu kun je de pizzabodem gaan bekleden met alle topping die je maar wilt! Ik heb een helft belegd met pesto, tonijn, geitenkaas en cherrytomaatjes. De andere helft belegde ik met de tomatensaus, roquefort kaas, verse oregano en cherrytomaatjes. Schuif de pizza terug in de oven, bak nog ongeveer nog 10 minuten en klaar is je healthy pizza!

pizaa2

Enjoy!!