foto 2-4

De afgelopen maanden heb ik echt in een rollercoaster gezeten! Het waren maanden vol met gezelligheid, brakheid, euforie, ontmoeten, nieuwe inzichten én ontzettend veel burgers bakken! Ja, je hoort het goed: burgers bakken. Eind juni kreeg ik namelijk een email van Heinz dat het recept van mijn Thaise Kipburger met bieten hummus was genomineerd voor de halve finale van de actie: Zet Je Burger Op De Kaart, van Heinz en Ron Blaauw!! Met andere woorden, mijn recept was een van de acht beste uit 1400 inzendingen!!! Mijn hart zat dus even in mijn keel en ik kon zeker een paar seconden geen adem halen… “Die ellendige angst ook altijd! Zet het aan de kant Lavinia en grab it by the balls!” Na een nachtje goed slapen besloot ik de angst aan de kant te schoppen en die strijd een week later aan te gaan, in het Heinz Innovation Centre in Nijmegen. Zo bakte ik die week Thaise kipburgers met bieten hummus voor een weeshuis aan vrienden. Ook moest ik creatief om zien te gaan met de ketchup, want dat zat officieel niet in mijn recept. Daar kon ik natuurlijk niet mee aankomen bij Heinz! Na wat experimenten in mijn keuken kwam mijn Thai sweet chili ketchup tot leven. Het recept zal binnenkort op mijn blog staan.

Donderdag 3 juli zat ik al vroeg in de trein naar Nijmegen met jawel, drie tassen vol burgeringrediënten. Nog twintig minuten verder en je zit in Duitsland, ik bedoel maar..”Niet zo zeuren Lavinia, je zit in de halve finale en Ron Blaauw gaat je burger proeven!”

Eenmaal daar aangekomen, maakte ik kennis met alle finalisten en het deed mij goed iedereen peentjes te zien zweten. Mijn zenuwen vielen daarbij namelijk in het niet. Ik kwam er namelijk de avond voor de halve finale achter dat ik de burger in 30 minuten moest klaarmaken… Oeps! Dit betekende alle ingrediënten hakken en door het gehakt mengen plus de burgers bakken, aubergines in mooie dunne plakken snijden en grillen en er dan ook nog een plaatje van maken op het bord. Met wat “Yes You Can” uitspraken in mijn hoofd, ging ik aan de slag. Ron Blaauw kwam zelfs nog even aan mijn werkbank staan, maar hij had wel door dat ik niet in was voor een gezellig praatje. Er moest gestreden worden en laat ik dat nou niet echt elke dag doen in mijn keuken. Thuis is koken mijn yoga en geniet ik van de rust dat het mij brengt.  Uiteindelijk stonden er binnen 30 minuten twee Thaise kipburgers klaar om naar de jury te gaan. Ohnee eerst nog even op de foto voor Heinz. Daarna mocht ik mijn twee burgers voorschotelen aan de jury en uitleggen wat er zoal allemaal in en bij zat. Vooral de thai sweet chili ketchup vonden ze leuk bedacht. Het zat erop, wat een opluchting! Of naja, de drie winnaars moesten nog wel even bekend gemaakt worden.

Na een snelle sigaret met mijn mede finalisten, was het moment eindelijk daar… Ron Blaauw noemde eerst Robert Burger (what’s in the name), daarna Dave Schiphorst en daarnaaaaaa….tromgeroffel….. LAVINIA! Wow, dat had ik even niet verwacht, wat een heerlijk gevoel!!!! Uiteraard heb ik het goed gevierd tot in de late uurtjes en dat was te voelen de volgende dag op werk.

De maand erna ging sneller dan ik dacht. Een dag van tevoren was ik nog steeds niet tevreden over de presentatie van de burger, en ik moet eerlijk bekennen dat ik de burger een beetje zat was (zullen de zenuwen wel geweest zijn). De laatste burgers die ik maakte, waren voor de journaliste en de fotograaf van de Telegraaf. Ze had gebeld of ze een interview met mij kon afnemen, en het leek me wel leuk haar bij mij thuis uit te nodigen om de burger te komen proeven. Meer weten, zie de foto hieronder met het kranten artikel.

Die zaterdag voor de grote dag had ik bijna een halve dag gespendeerd aan de bietenchips die hoe dan ook deel van de presentatie gingen uitmaken. Als iemand mij gaat vertellen dat bietenchips maken makkelijk is… Anyhow, het was een hels karwei, maar het is gelukt! (zie foto hieronder)!

Zondag 17 augustus was niet bepaald een zonnige dag, maar daar liet ik mij niet door uit het veld slaan. De eerste ronde maakten we elk vijf burgers voor het publiek die vervolgens konden stemmen. Dit verliep heel gesmeerd en voordat ik het wist stond Ron Blaauw voor mijn neus en kwam het er toch wel echt op aan. De tweede ronde was ik vrij relaxt en voelde ik me voor een half uur een Hollywood (burgerbak)ster, met al die camera’s op mijn neus. Het duurde niet lang voordat de uitslag bekend werd gemaakt en dat was toch wel erg spannend. Er gaat van alles door je heen en je wilt op dat moment alleen maar winnen. Toen Dave zijn naam werd genoemd ging er even een steekje door me heen, maar uiteindelijk was ik ook erg blij voor Dave (zie foto hieronder). Gunnen is toch wel een van mijn kwaliteiten, pfieww! Kom je dan ook even achter.. Over ergens achterkomen gesproken, ik was de knoflook vergeten in de burgers voor de jury (ja echt). Ik weet niet wat er nou erger was, niet winnen of dat ik iets vrij essentieels was vergeten toe te voegen aan de burger. Nee, koken onder druk is (nog) niet aan mij besteed, maar ik heb wel een top tijd gehad! Het heeft mij weer wakker geschud om niet bij de pakken neer te gaan zitten, dat ik geweldige vrienden en familie heb die mij door dik en dun steunen, en dat ik toch echt wel barst van het doorzettingsvermogen! Hoi angst, dag angst!

Dank je wel Heinz, Ron Blaauw & PR Stunt voor deze geweldige kans!