Op mijn zeventiende ben ik naar de huisarts gegaan, vanwege onregelmatige menstruaties. Ik mocht starten met de pil. Begin augustus 2018, 10 jaar later, besloot ik te stoppen met de pil om mijn lichaam te laten ontpillen. We zouden het jaar erop gaan trouwen en ik had altijd het gevoel alsof het best wel lang kon gaan duren voordat mijn lichaam herstelt zou zijn van het pil gebruik. Dat bleek ook zo te zijn.. Eind december was ik nog steeds niet ongesteld geworden en ik maakte een afspraak bij de huisarts. De huisarts zei dat het normaal was dat bij sommige vrouwen het lang kon duren voordat de menstruatiecyclus op gaan kwam na het gebruiken van de pil. Ik mocht in maart terugkomen als ik nog niet ongesteld was geweest. Intussen had ik veel last van acné sinds ik gestopt was met de pil. Mijn hele gezicht zat onder de puistjes en ik voelde mij onzeker over mijn uiterlijk. 

In januari 2019 werd ik voor het eerst weer natuurlijk ongesteld, en in april weer. Ik hoopte dat de cycli nu steeds korter zouden gaan worden. Wanneer ik begin juli nog niet ongesteld was geworden en mijn cyclus dus niet korter werd, ben ik terug gegaan naar de huisarts. Ik kreeg meteen een verwijzing naar het ziekenhuis. Via een inwendige echo en via de hormoonwaarden in mijn bloed kon de gynaecoloog zien dat het er goed uit zag. Achteraf bleek ik een week later ongesteld te worden dus ik vraag me wel af of de hormoonbepaling op dat moment betrouwbaar was. Verder is er geen bloed meer afgenomen, en is PCOS ook nooit vastgesteld. Wel werd er gezegd dat de kans op een natuurlijke zwangerschap heel erg klein zou zijn bij mij. Ik mocht daarom gaan starten met ovulatie inductie.

Het hormoon traject in het ziekenhuis

Eerst begon ik met tabletten en later, toen bleek dat de tabletten geen effect hadden, met injecties. Hier begon ik in oktober 2019 mee. Net als bij de tabletten had ik 3x per week een controle in het ziekenhuis om te kijken wat het effect de behandeling had op mijn follikels. Soms moest ik zelfs drie weken lang, 3x per week naar het ziekenhuis. Dit was soms lastig te combineren met mijn werk, waar ze van niks wisten. Toch was ik heel blij dat ik uiteindelijk de Pregnyl mocht zetten en we een kans hadden! Helaas werd ik twee weken later ongesteld, maar vol moed begon ik aan de tweede cyclus. Ook deze was weer lang maar ik mocht weer Pregnyl zetten. En deze keer bleek ik gewoon zwanger! Wat waren we blij! Toch had ik de hele tijd het gevoel alsof het mis zou gaan.. Toen ik op basis van de eerste echo een week werd terug gezet, terwijl bekend was wanneer ik mijn eisprong had gehad (d.m.v. Pregnyl) werd dat gevoel alleen maar sterker. Toch zagen we een week later een kloppend hartje. Twee weken later begon helaas bloedverlies en dit werd steeds erger. Een echo bevestigde dat er geen kloppend hartje meer was, en ik een miskraam had gehad.

Via de natuurlijke weg zwanger worden

Vanaf deze periode begon ik meer te lezen over het effect van voeding op je cyclus. PCOS is nooit gediagnostiseerd bij mij, maar ik herkende wel de symptomen: gezichtsbeharing, acne, onregelmatige en lange cycli etc. Toen ik op de site van Lavinia uitkwam en de recensies las, besloot ik om het een kans te geven. Sowieso is de kans op een miskraam lager wanneer je via de natuurlijke manier zwanger wordt, en ik was de afspraken in het ziekenhuis ook een beetje zat. Daarbij kwam ook nog dat uiteindelijk door Corona er helemaal geen behandelingen waren in het ziekenhuis.

Na een leuk kennismakingsgesprek met Lavinia, begon ik in april 2020 aan het hormoon reset plan en in de tussentijd wachtte ik op de uitslag van de EMB test. Terwijl ik het advies rapport van Lavinia kreeg, werd ik 1 maand na het starten met het Hormoon Herstel plan ongesteld! Dit was voor het eerst sinds de miskraam. Al vrij snel mocht ik gaan starten met het voedings- en lifestyle traject m.b.v. het persoonlijke plan wat Lavinia voor me gemaakt had. Lavinia heeft me erg goed geholpen met recepten, advies voor voedingssupplementen en persoonlijk advies wat bij mij past. Hierdoor was het goed vol te houden! Een paar weken later begon ik, op advies van Lavinia, met acupunctuur.

Hoopvol wachtte ik tot mijn volgende menstruatie zou komen. Ik was heel benieuwd wanneer dit zou zijn. Ik wilde ook graag de volgende cyclus met ovulatie testen gaan beginnen, maar dan moest ik wel meer inzicht hebben in hoe lang mijn cyclus zou zijn. Inmiddels waren we een aantal weken verder en ik merkte niet zoveel veranderingen aan mijn lichaam. Dit resulteerde soms in snack momenten, omdat ik dan best wel baalde en dacht dat het voor mij geen zin had. Toch begon ik de volgende dag dan weer met mijn voedingsplan. Ik merkte wel echt vrij snel een groot verschil te zien aan mijn huid. Ik kon zelfs zonder make-up de deur uit, iets wat ik daarvoor echt niet durfde! 

Inmiddels ben ik 17 weken zwanger en lijkt alles nog steeds goed te gaan

Negen weken na mijn laatste menstruatie merkte ik dat ik een stuk vermoeider was. Ik wist dat de kans heel klein zou zijn, maar omdat ik het idee niet uit mijn hoofd kon zetten, heb ik toch een test gedaan. Ik kon mijn ogen niet geloven toen deze positief bleek te zijn! Ik had geen idee hoe lang ik zwanger zou zijn. Achteraf bleek dat ik toen precies 4 weken zwanger was. Het was heel spannend, omdat ik wist dat het niet vanzelfsprekend is dat alles goed gaat. Toch voelde ik me minder onzeker dan de vorige zwangerschap. Inmiddels ben ik 17 weken zwanger en lijkt alles nog steeds goed te gaan. 

Ik ben Lavinia heel dankbaar dat ze met haar kennis en inzicht mij begeleid heeft. Ik kan nog steeds niet geloven dat de combinatie van al haar tips en adviezen wat betreft supplementen, voeding en lifestyle heeft geresulteerd in ons kleine wondertje!

Liefs, Jessica

Heeft het verhaal van Jessica je ook zo aangegrepen, en aan het denken gezet? Je kunt hier een mail naar mij sturen, en dan zal ik je meer informatie geven over mijn trajecten en werkwijze. Ik begeleid veel stellen met kinderwens, cliënten met PCOS en cliënten met andere hormonale disbalansen. Samen staan we sterk. Liefs, Lavinia