brood1Voor de blog van Model Workout maakte ik glutenvrij chiazaad-boekweitbrood. Het recept staat al op mijn blog. Klik hier om direct te worden door gelinkt naar de blog van Model Workout.

Als iets een veelbesproken product is van de afgelopen jaren, dan is het wel brood! Termen als “brood is de duivel“, “gluten zijn eng” en what so ever, vliegen je nog steeds af en toe om de oren. Ik ben echt dol op brood en zal het dan ook nooit uit mijn voedingsschema schrappen. Wel heb ik mijn broodconsumptie beperkt naar 1 keer per dag, en eet ik brood waar mijn buikje happy van wordt; dit is iets waar ik na lang experimenteren achter ben gekomen.

Bijna altijd haal ik mijn brood bij de bakker in de buurt. Bij deze bakker hebben ze al jaren mijn favoriete glutenvrije brood met chiazaad. Ik kook en bak veel met boekweit dus dat dit brood laatst uit mijn oven kwam zetten is niet zo raar. Dit broodje is glutenvrij en dankzij de chiazaadjes rijk aan omega-3 vetten en vezels. Boekweit zit daarnaast nog eens boordevol mineralen, is glutenvrij en heeft een lage glycemische index waarde! Ik eet dit brood het liefst met pindakaas of Hüttenkäse, avocado en kipfilet!

Wat heb je nodig (1 brood)

– 300 gram boekweitkorrels (te koop bij natuurwinkels)
– 50 ml koolzaadolie
– 65 gram chiazaadjes
– 1 theelepel bakpoeder
– 1 theelepel (keltisch) zeezout
– 1 eetlepel appelazijn

– keukenmachine of mini-hakmolen

brood2

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een cake- of broodvorm met bakpapier. Laat de chiazaadjes in 120 ml. koud water ongeveer 30 minuten weken tot een soort van gel.

Breng een pan met water aan de kook en kook de boekweitkorrels 10 minuten. Giet af en spoel af met koud water. Zorg dat al het water is afgegoten.

Voeg de boekweit samen met 120 ml water, de geweekte chiazaadjes, koolzaadolie, zeezout, appelazijn en bakpoeder toe aan de keukenmachine. Mix alles tot 1 geheel in ongeveer 2 minuten.

Spatel het brooddeeg in de cake- of broodvorm en bak het brood in ongeveer 60-75 minuten gaar. Druk zachtjes op het brood om te kijken of het terugveert. Je kunt er ook met een satéprikker in prikken, als deze er schoon uitkomt is het brood gaar.

Laat het brood een half uur afkoelen en haal het dan uit de vorm. Snijd het brood pas in sneetjes als het volledig is afgekoeld.

Bewaartip: het brood is ongeveer een week houdbaar in de koelkast en kan ook worden ingevroren (snijd altijd eerst in plakjes alvorens je het brood gaat invriezen).

Enjoy!