Al weken had ik het op de planning staan en maandag was het dan eindelijk zover; De start van mijn 28-daagse detox. Ik volg het detox dieet uit het boek “Van Gifbelt naar Tempel in 28 dagen” van Jacqueline van Lieshout. In een notendop wil dat zeggen dat ik de komende 28 dagen geen alcohol, suiker, gluten, vlees & gevogelte, zuivel van koe, cafeïne, witte rijst, witte meel, voorverpakte, bewerkte producten en keukenzout, zal nuttigen. Het klinkt vrij eng, maar er blijft zoveel over! Ik mag bijvoorbeeld wel: peulvruchten (linzen, kikkererwten, bonen), alle soorten duurzame vis, quinoa, zilvervliesrijst, zuivel van geit en schaap, groente, fruit en noten/zaden, eten.

De eerste week is erg goed bevallen! Ik voel me super fit en heb weer zin in dingen die ik voorheen telkens voor me uit schoof. Het is uiteraard op sommige momenten vrij lastig. Zo moest ik donderdag proef koken (Italiaans!) voor een grote catering klus aankomende woensdag en vrijdag vlogen de tosti’s, zakken chips en snoep mij om de oren op werk. In plaats van naar de werkborrel te gaan, ben ik de sportschool ingedoken voor een yoga lesje en ’s avonds heb ik heerlijk bij een vriendin op de bank gehangen.

Maandag:

Aangezien het weekend voordat ik met de detox begon weer een veel te gezellige wending had genomen, was ik erg blij dat ik kon beginnen.  Elk weekend brak is eigenlijk ook totaal niet aan mij besteed. Er is meer in het leven en zeker nu ik zoveel stappen wil gaan nemen op mijn werk en met het koken/bloggen.  Mijn ontbijt bestond maandag uit een vers geperst sapje van biet, appel, wortel en selderij. Op werk at ik nog een bakje schapen yoghurt met ongebrande noten, lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaad, kaneel en een lepeltje gemalen kokos. Zie hier een soortgelijk recept met zomerfruit. Als lunch heb ik een simpele groene salade gegeten met een paar plakjes geitenkaas en olijfolie als dressing. Als snack een appel en gedurende de dag veel water en thee gedronken. Voor mijn spinning les at ik een licht gerecht dat bestond uit: roergebakken tofu, spruitjes, chilipeper, bos ui en champignons, uit het kookboek Plenty. De ingrediënten die niet detoxproof waren, heb ik weggelaten.

foto 1

Dinsdag:

Ik ben de dinsdag begonnen met een half uur meditatie. Als ontbijt genoot ik van een vers geperst sapje en een bak geitenyoghurt met noten, rozijnen en zaden. Als tussendoortje at ik een mandarijn en voor de lunch had ik met een vriendinnetje afgesproken bij SLA op de Westerstraat. Dit leek mij wel een veilige plek om buiten de deur te lunchen en dat was het zeker! Ik koos voor de gerookte makreel salade met beluga linzen, venkel, rode kool, augurk en komkommer. Ook al had ik maar een half uur de tijd, genieten deed ik zeker! ’s Avonds afgesproken met M. bij de Golden Brown Bar en daar heerlijk genoten van een Thais vegetarisch roerbak gerecht met een heel klein beetje rijst. De rijst is eigenlijk not done, maar het gerecht was zo spicy dat ik niet anders kon 😉 Als drankje een spa rood met citroen en een muntthee na.

foto 3

Woensdag:

De dag begonnen met een half uur meditatie en als ontbijt alleen een vers geperst sapje en een handje ongebrande noten. Ik had dinsdagavond nog snel een portie quinoa gekookt voor tijdens de lunch. Op werk altijd veel keus waardoor ik een heerlijke quinoa salade met feta, komkommer, tomaatjes, paprika en pijnboompitten kon maken. Ondanks dat ik minder eet dan normaal, heb ik geen enorme drang naar snacks tussendoor. Een mandarijn ging er echter wel in. Het avondeten bestond uit restjes makreel, bietjes, selderij en zachte geitenkaas. Daarna een uurtje pilates gedaan en vroeg mijn mandje in gekropen.

foto 4

Donderdag:

Voor het ontbijt maakte ik een verst geperst sapje van komkommer, selderij, groene appel, limoen, komkommer, spinazie, citroen, peterselie en gember. Woensdagavond heb ik bloemkool, broccoli en kikkererwten gebakken voor tijdens de lunch vandaag. Ik voegde hier nog stukjes avocado, gemengde sla, paprika, rode ui, feta en pijnboompitten aan toe. Mijn collega’s zijn inmiddels gewend dat ik vaak mijn eigen eten meeneem naar werk, maar dit vonden ze toch weer een bijzondere salade. ’s Avonds afgesproken met vriendinnetje L. om te gaan proef koken voor een grote catering klus aankomende woensdag. Het wordt een Italiaans diner met veel veel pastagerechten, vlees en kaas. Laat ik dat nu net even een maandje niet mogen, maar aangezien ik de kok ben moet er natuurlijk wel geproefd worden. Een paar kleine hapjes moeten geen kwaad kunnen leek mij en gelukkig dacht mijn lichaam daar ook zo over.

foto 5

Vrijdag:

Deze ochtend het mediteren even overgeslagen, omdat ik vrij laat in bed lag donderdagavond. Ik perste een sapje van spinazie, broccoli, citroen, groene appel, venkel, selderij en wortel en topte dit af met chiazaad en goij bessen. Voor de lunch maakte ik een quinoa salade met avocado, tomaat, gegrilde aubergine, plakjes geitenkaas en pijnboompitten. Vrijdag blijft lastig, omdat mijn collega’s dan aan de tosti’s en beschuitjes met Nutella gaan, maar ik heb het volgehouden! Vrijdagavond maakte ik deze Pizza met een bodem van bloemkool. Ik heb het recept wel iets aangepast door er twee eetlepels boekweitmeel en handje geraspte pecorino kaas (in plaats van de mozzarella) aan toe te voegen. Ik belegde de ene helft met zelfgemaakte tomatensaus, kastanje champignons en roquefort kaas. De andere helft belegde ik met tomatensaus, tonijn, zachte geitenkaas en rode paprika. Na de pizza ben ik lekker naast een vriendin op de bank gekropen en vrij vroeg naar bed gegaan.

foto 2-2

Zaterdag:

Bij het wakker worden schrok ik toch wel een beetje van de tijd: 07:00 uur! Kan je een keer uitslapen…. Always look at the bright side of life: de spinning les van 10:00 uur ga ik zeker halen! En wat ging het lekker! Ik kon zo nog een uur eraan vastplakken en dat overkomt me niet vaak kan ik je vertellen. Vol goede moed begon ik de dag met mijn wekelijkse boodschappen ronde op de Ten Kate markt en omgeving. Voor de lunch had ik nog gerookte makreel in de ijskast, en daar maakte ik deze Makreel Salade van. De remoulade saus verving ik voor een simpele geitenyoghurt dressing met chilipoeder, geperste knoflook en een sjalotje. Zaterdagavond weer afgesproken met L. om de laatste gerechten voor de catering klus, te proeven. Dit keer ravioli met salieboter en spaghetti carbonara. Totaal niet detoxproof en daarom heb ik het gehouden bij 1 hapje.

foto 1-2

Zondag:

Mijn slaapritme is een beetje verstoord, want ik werd weer stipt om 07:00 uur wakker! Raar, want ik heb al een week geen alcohol gedronken en van kopzorgen is ook geen sprake. Na een uur mediteren en een vers geperst sapje huppelde ik uiteindelijk in de zon, naar het Vondelpark, waar ik een goed rondje heb gerend. Na deze workout kreeg ik heel veel zin in een salade met gebakken peer, roquefort kaas, rucola, sjalotje en olijfolie. Na de lunch heb ik de hele middag met een big smile door de stad gebanjerd en daarna thuis alle recepten uitgewerkt voor woensdag. Wat een top weekend! Ik heb nu al zin in de komende week en natuurlijk vooral in het koken woensdag voor een groep van 50 personen. YEAH!

foto 4-2

 

Tot volgende week! Liefs