IMG_9225-2

© Lavinia Cooks 

Wat heb ik lekker gegeten bij Meneer Nieges twee weken geleden! Een hele fijne spot in de zomer, maar in de winter is het net zo goed vertoeven! Ze hebben namelijk een openhaard! Welk restaurant in Amsterdam heeft én lekker eten én een openhaard? Ik kan het niet 123 bedenken, en zeker niet met zo’n spetterend uitzicht als bij Meneer Nieges.

Ik keek al weken uit naar deze avond en uitgerekend in de week dat ik naar Meneer Nieges zou gaan werd ik ziek! Gelukkig was het nog niet helemaal doorgezet, en kon ik op paracetamol goed functioneren en met mijn smaak was ook (nog) niks mis. Teun van Meneer Nieges had al een klein voorproefje gegeven op het nieuwe wintermenu dus ik moest en zou gaan!

Bij binnenkomst was het personeel nog aan het eten, maar zelfs als de gasten er nog niet zijn is het hier knus. De openhaard, overal planten en de warme kleuren aan de muur; ze hebben dat feelgood gevoel van het zomerse terras naar binnen gehaald in de winter!

Back to business. Chef Casper Moolhuijzen heeft de menukaart grondig onder de loep genomen en sinds kort kun je hier dus een vast drie-, vier-, vijf- of zesgangen menu eten. Een verrassingsmenu van de chef, maar ze houden uiteraard rekening met jouw wensen en allergieën. De prijzen variëren van 36,50 euro voor een driegangen diner tot 55 euro voor het zesgangen diner (mijn favoriet) exclusief drank. Ik besloot die avond mijn gemberthee toch even in te ruilen voor een slokje wijn per gerecht. De wijnen bij de gerechten zijn namelijk allemaal zorgvuldig uitgekozen voor bij de gerechten! Blij met die keuze, want hier heerst een heuse wijn-spijs kennis bij het personeel.

IMG_9203

© Lavinia Cooks – (ossenstaart met aardappelcrème, gepofte ui en ossenstaart dashi)

Het begon allemaal met een amuse van witlofchutney, geitenyoghurt en mosterdschuim. Mega lekker! Dat beloofde een hele fijne avond te worden.

Het voorgerecht was gerookte zwaardvis op een bedje van romesco saus met koolrabi. My god! Ik ben normaal geen grote fan van zwaardvis, maar dit was echt geweldig lekker. Na het voorgerecht kwamen de goddelijke spruitjes. Ik durf zelfs de allerergste spruitjes-hater dit gerecht aan te bevelen.

De ossenstaart met aardappelcrème, gepofte ui en ossenstaart dashi (aan tafel ingeschonken) zie je hierboven op de foto. Wat een explosie van smaken! Hierop volgend kregen we de wilde eend met zuurkool, pastinaak en eendenjus. Erg fijn dat ze bij Meneer Nieges met wild werken, want dit vlees is bijna altijd biologisch. Pas op voor de hageltjes (kogeltjes), want als je wild eet dan ga je ook voor de full monty!

Het feest was zeker nog niet voorbij! Na al die lekkere gerechten werd er plaats gemaakt voor twee desserts! Als eerste een dessert amuse met duindoornbes, worteltaart en witte chocolade… JUM! En als kers op de taart was het hazelnoot roomijs met hazelnootschuim, gezouten karamel en zeezout.

Wat een heerlijke avond! En dat mocht ook wel, want de volgende ochtend was ik toch wel echt geveld door de griep… Anderhalve week in bed doorgebracht en daarna nog een week nasleep gehad. Gelukkig schijnt achter de wolken de zon en heb ik in die weken slapheid heel veel aan mijn doelen kunnen werken. To be continued!

Lieve mensen bij Meneer Nieges, onwijs bedankt voor de fijne avond en het heerlijke eten! Ik kom heel snel weer hengen bij de openhaard.

IMG_9219

© Lavinia Cooks – hazelnoot roomijs met hazelnootschuim, gezouten karamel 

Meneer Nieges
Westerdoksdijk 40H
1013 AE Amsterdam
+31 (0)20 215 9482