Wat begon met sap vasten als detox een aantal jaar geleden, ging al snel over in detoxen waarbij ik ook kon eten. Bij sap vasten moet je minimaal drie dagen vrij nemen van werk en bij een mildere detox kun je blijven eten en dus ook doorwerken. Het eten voldoet wel aan een aantal eisen, maar gelukkig kun je daarbij geholpen worden. Frecious heeft een groot assortiment detox pakketten en ik heb een geweldige ervaring met ze gehad afgelopen herfst. Ik detox twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar. Ik zie het telkens als een nieuwe start van een nieuw belangrijk seizoen, namelijk zomer of winter.

Frecious

Frecious schroeft en ‘plet’ de groente en fruit uit haar sappen dus niet! De sappen zijn 100% biologisch, bevatten 300 gram groente en fruit per flesje. Ook worden er altijd 8 ingrediënten of meer gebruikt in een sapje.

Frecious is een van de bekendste bedrijven als het gaat om verse slow juices die langzaam haar sapjes schroeft. De sappen zijn 100% biologisch en bevatten altijd 8 ingrediënten of meer en minstens 300 gram groente en fruit per flesje. Of je nu elke dag een vers sapje wilt, of alleen een tijdelijke detox wilt volgen met hulp van Frecious. Jij roept, zij leveren. Ik vind dat dus heel erg fijn dat zij het voor je doen, want je hoeft 1. niet zelf te zeulen met gigantisch veel boodschappen, en 2. niet dagelijks je slowjuicer schoon te maken… En als klap op de vuurpijl bieden zij een milde detox aan. Geheel met een ebook vol lekkere en makkelijke recepten gebaseerd op het seizoen waarin jij een detox doet.

PCOS en detoxen

Voordat ik begon werd ik in contact gebracht met de orthomoleculaire therapeut die mij precies kon vertellen hoe ik het detoxen in moest zetten. Dit is gezien mijn PCOS erg belangrijk. Vrouwen die PCOS hebben ervaren vaak een schommelende bloedsuikerspiegel; in een notendop houdt dat in dat als je bijvoorbeeld in één keer een giga hoeveelheid suikers eet en je bloedsuiker als een gek piekt. En daardoor de hele dag aan niks anders meer kunt denken dan suiker en eten (snaaien/eetbuien)… Het is dus erg belangrijk je bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen als je PCOS hebt, en zo ook een eventuele insulineresistentie* kunt beaten!

Voordat ik aan de detox begon was mijn PCOS weer even terug van weggeweest. Mijn cyclus duurde weer langer dan normaal, ik kwam aan zonder dat ik meer at, pukkels in gezicht etc. Ik voelde mij van lekker in balans weer compleet uit balans… Gelukkig was daar Frecious die aan al mijn eisen kon voldoen. De recepten die erbij waren geleverd waren zo eenvoudig en heerlijk! Ik hoor je denken: “maar je bent toch kok?” Zeker waar, maar daardoor is het vele malen lastiger echt goed voor jezelf te koken, zeker tijdens een detox. Als ik de hele dag in de keuken heb gestaan, wil ik niks anders dan chillen op de bank of iets leuks doen met vrienden. Het koken schiet er dan vaak bij in.

Door het volgen van deze milde 7-daagse detox en het elke dag koken van de heerlijke recepten, ben ik weer helemaal “aan”. Aan als in goed voor mezelf zorgen, sporten wanneer ik mij goed en fit genoeg voel en de keuken in te duiken om nieuwe gerechten te creëren. Ook houd ik veel minder vocht vast dan voor de detox. Mijn enkels waren bijvoorbeeld tijdens mijn trip naar New York niet eens opgezwollen! Dit ligt ook aan mijn manier van eten en drinken tijdens het vliegen, maar daarover in een ander artikel meer.

Het Detoxpakket

In mijn pakket zaten 21 slowjuice sappen en 28 shots. Alles wordt ingevroren geleverd, zodat de vitamines behouden blijven en je elke dag een vers sapje uit de ijskast kunt halen. Voordat je van start gaat met de detox is het belangrijk dat je zeven dagen afbouwt naar de detox toe. Je begint met het schrappen van frisdrank, gebak, zoutjes, banket, frituur, alcohol, eten uit pakjes en zakjes. Vijf dagen van tevoren stop je met koffie, rood vlees, witmeel producten, zoetigheid (ook kunstmatige zoetstoffen). Drie dagen van tevoren stop je met het eten van tarwebrood, koeienzuivel en pasta en vanaf dag twee geen dierlijke voeding meer. Als je geen milde detox volgt dan stop je een dag van tevoren met zout, peulvruchten en eet je alleen nog groente en fruit.

Het Freciousritueel bestaat uit het sapje een dag van tevoren uit de vriezer halen. Elke keer als je een sapje drinkt, haal je een nieuwe uit de vriezer om te ontdooien. Natuurlijk blijf ik een bezige bij en vergat ik dit nog weleens. Gelukkig kun je ze dan ook ontdooien door het flesje afgesloten in een glas met warm water te zetten. Er werd ook een flessenkoelertje meegeleverd en nam ik de sapjes mee naar werk. Het is voorgekomen dat ik was vergeten een sapje uit de vriezer te halen. Gelukkig kun je dan alsnog je sapje in een glas warm water snel ontdooien.

Mindset

De smaken van de sapjes hebben mij geen één keer tegengestaan. Niet te zoet en niet teveel groente. Best bijzonder wanneer je bedenkt dat ik sapjes heb gedronken met 85% groente en 15% fruit. Nu drink ik al jaren bijna 100% groente smoothies, dus ik snap dat als je dit niet doet, sommige sapjes even wennen zijn. Ik heb een mindset ontwikkeld bij gezond eten dat als het niet heel lekker is, ik het alsnog eet en denk aan het eindresultaat. “wat gaat dit voor mij doen op de langere termijn?” Het antwoord is altijd: “mij een gezonder lichaam teruggeven!”

Ik kan niet wachten tot het voorjaar om weer een detox met Frecious te doen. De sapjes zijn trouwens ook te koop bij de Ekoplaza, mocht je extra sappen willen voor de afbouw week. En als je echt het hele assortiment wilt dan kun je ze eenvoudig bestellen bij Frecious zelf. Een dikke aanrader voor als je niet weet waar je moet beginnen met detoxen. Of voor als je dagelijks sapjes wilt gaan toevoegen aan je voedingsschema. De klantenservice, de smaak en kwaliteit van de sappen en de aftersales is echt super. Dank voor deze fijne detox ervaring!