osawaEen nieuw jaar is begonnen en aangezien ik niet aan goede voornemens doe, wil ik wel het jaar gezond inluiden! Dit betekent niet dat ik het hele jaar op een houtje ga zitten bijten, maar juist op zoek ga naar nieuwe alternatieven voor mijn “bad cravings”. Zo maakte ik laatst een Osawa Cake, geinspireerd op het recept van Rens Kroes. Het recept heb ik uiteraard aangepast naar mijn eigen smaak. Ik heb de helft van de zilvervliesrijst vervangen voor quinoa en voegde nog meer noten en superfoods toe. Ik was super nieuwsgierig naar de smaak van een cake, gemaakt van rijst en quinoa. Stiekem toch bang dat het niet zoet genoeg zou zijn, maar niets is minder waar! Heerlijk dat ik de suikerpot kan laten staan en toch een lekkere cake kan maken, die het heel goed doet als gezonde snack. Het lijkt een enorme waslijst met ingrediënten, maar dat is een kwestie van één keer aanschaffen en lang plezier ervan hebben. Afgelopen weekend maakte ik mijn tweede osawa cake en ik had alles nog in huis. Volgens mijn zusje was deze nog lekkerder dan de eerste die ik maakte. Laten we beginnen!

Wat heb je nodig:

– 100 gram zilvervliesrijst
– 100 gram quinoa
– 125 gram speltmeel
– 150 gram gemengde noten (hazelnoten/cashewnoten/amandelen/walnoten)
– 100 gram rozijnen (15 minuten geweekt in koud water)
– 30 gram goijbessen (15 minuten geweekt in koud water)
– 4 gedroogde abrikozen, in stukjes
– 4 gedroogde pruimen, in stukjes
– 10 eetlepels sesamzaadjes
– 100 gram havermout
– 1 theelepel vanille aroma
– 200 ml appeldiksap van de Ekoplaza
– 2 eetlepels kaneel
– 1/2 theelepel (keltisch) zeezout
– kokosolie of roomboter om bakvorm mee in te vetten

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kook de zilvervliesrijst en de quinoa apart van elkaar gaar en zet even apart. Vet een cakeblik in met de kokosolie en verspreid een deel van de sesamzaadjes aan alle kanten. Pak een grote kom en voeg daarin eerst alle droge ingrediënten, alvorens kunnen de natte ingrediënten eraan toegevoegd worden. Het beslag moet een kleverige substantie krijgen dus niet te nat en niet te droog. Verdeel het beslag over het cakeblik, strooi nog een paar eetlepels sesamzaadjes op de bovenkant en bak de cake in 45 minuten gaar. Zodra de cake gaar is, kantel je het bakblik op een snijplank en laat je daarop de cake verder afkoelen. Het lekkerste vind ik de cake met een klein laagje roomboter als deze nog warm is.

osawa

Enjoy!!