Tijd voor een recept! Deze hartige taart bevat ingrediënten waar ik graag mee kook dus daarom kan ik het niet aan jullie laten ontgaan! Sinds een tijd ben ik helemaal fan van The Green Kitchen Stories en daar komt de inspiratie voor deze hartige rakker vandaan. We hebben die hele taart in een half uur met z’n tweeën opgegeten! Er was zeker geen plekje meer vrij voor een stuk chocola, laat dat duidelijk zijn… Een korst van bladerdeeg is lekker, maar deze korst is echt heel erg lekker! De weken erop ben ik direct gaan experimenteren met het recept en daar zijn een aantal nieuwe varianten uitgerold (zie hieronder bij “meer opties”). Perfecte thuiskomer als je vrienden of familie te eten krijgt! Serveer de taart in stukjes bij de borrel of als hoofdgerecht op een luie zondagavond op de bank met een glas rode wijn.
Wat heb je nodig (3-4 personen):
Korst:
– 70 gram gemalen havermout
– 50 gram amandelmeel
– 4 eetlepels kokosolie, gesmolten
– 4 eetlepels ijskoud water
– 1 theelepel Keltisch zeezout
Vulling:
– 4 eieren
– 160 gram feta
– 1 lombok chilipepertje, fijngesneden
– 2 tenen knoflook, fijngesneden
– 2 sjalotjes, gesnipperd
– 1 theelepel Italiaanse kruiden
– snufje nootmuskaat
– 200 gram verse spinazie
– zout & peper
Nog meer opties voor vulling:
– groene asperges-geitenkaas-spinazie-nootmuskaat
– gegrilde paprika-rode ui-spinazie-nootmuskaat
– broccoli-geitenkaas-rode ui-oregano
– pompoen-rode ui-geitenkaas-basilicum
– zoete aardappel-roquefort-sjalotjes
– lente-ui-spinazie-feta-spekjes-italiaanse kruiden
– Quiche bakvorm van 23 cm
– Blindbak vulling (kan in vorm van gedroogde bonen/kikkererwten/linzen)
Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Start nu met het deeg voor de korst, want dit vergt nog best wat tijd. Meng eerst de droge ingrediënten samen en maak een kuiltje. Schenk de gesmolten kokosolie en het ijskoude water in het kuiltje en werk langzaam naar binnen met je vingers. Op een gegeven moment kun je er een bal van maken en die pak je vervolgens in een stukje plastic folie. Laat het een half uur rusten in de ijskast.
Vet de quichevorm in met boter of olie. Haal na een half uur het deeg uit de ijskast en verdeel het over de quichevorm. Laat je niet weerhouden van de gedachte dat je te weinig hebt. Het past! Begin in het midden en werk zo naar de zijkanten toe. Prik gaatjes in de bodem met een vork en vul met blindbak vulling totdat de bodem bedekt is. Blindbakken zorgt ervoor dat de bodem niet omhoog gaat tijdens het bakken. Zet de bodem voor 10 minuten in de voorverwarmde oven.
De basis van een quiche vulling bestaat bijna altijd uit eieren, groente/vlees en kaas. Ik maak vaak quiches van leftovers, want je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten en ik ga foodwaste tegen.
Mix de eieren zeker voor 1 minuut in een kom. Verkruimel de feta in het eiermengsel. Roer dan de chilipeper, Italiaanse kruiden, nootmuskaat en een snuf zout en peper door het mengsel met een spatel. Zet even weg.
Verhit een hapjespan of wok en fruit de gesnipperde sjalotjes met de fijngesneden knoflook voor 2 minuten. Nu kan de spinazie erbij en roerbak tot de spinazie is geslonken. Zet het vuur uit en voeg de spinazie bij het eier-feta-kruiden mengsel en verdeel het over de de korst in de quichevorm.
Bak de quiche voor ongeveer 25-30 minuten. Opdienen als de quiche nog warm is met een frisse salade ernaast. Succes gegarandeerd!!