Het hele land is in de ban en spreekt maar over 1 ding, het corona virus, oftewel COVID-19. Waar we eerst met z’n allen lacherig over deden, is toch wel heel serieus geworden.  Steeds meer mensen wereldwijd raken besmet (1), en we zitten thuis om de verspreiding niet extreem uit de hand te laten lopen. Lees in dit artikel hoe je jouw weerstand op een natuurlijke wijze kunt versterken. Dit neemt niet weg dat jij met deze tips geen corona meer kan krijgen. Het is puur een leidraad hoe jij op een natuurlijke manier je weerstand sterker kunt maken. Blijf zoveel mogelijk thuis, en zorg voor voldoende rust momentjes in je hoofd. 

 • Zorg voor een goede en voldoende nachtrust (2) en een laag stresspeil. Ik kan begrijpen dat al het nieuws veel stress en zorgen met zich mee kan brengen. Probeer niet de hele dag alle nieuwsberichten te lezen, maar kies voor een betrouwbaar media kanaal waar je 1 keer per dag op kijkt. Mediteren en rustige yin yoga kan helpen je wat meer rust in te bouwen. Kinderen? Laat ze mee mediteren, ze zullen het eerst grappig vinden, maar wie weet gaan ze helemaal mee in je flow.
 • Slik vitamine C ter extra ondersteuning. De gebufferde vitamine C van Vitakruid is mijn favoriet en zit oa. ook zink in. Andere goede merken zijn AOV, Bonusan, Orthica, Solgar en Vitals.
 • Zorg voor je dagelijkse dosis vitamine D3 (3).  Zeker nu je veel binnen zult zitten is vitamine D uit een potje geen overbodige luxe.
 • Zink kan ook ondersteunend werken in het versterken van je immuunsysteem (4). Zink zit vaak in multi vitamines en ook in de gebufferde vitamine C van Vitakruid.
 • Magnesium kunnen we ook wel gebruiken nu. Sowieso natuurlijke rustgever, je slaap kan er ook door verbeteren (5).
 • Omega 3 visolie. Kies voor een hoog gedoseerde variant, en het liefst vloeibaar. Zelf werk ik met een visolie met een totoxwaarde van 0% en heel hoog in DHA en EPA.
 • Stuur mij een email voor meer informatie over het gebruik van bovenstaande voedingssupplementen. 

Rook je? Zie deze tijd als je DOEL om hiermee te stoppen. Roken breekt ontzettend veel goede vitamines en mineralen af in ons lijf en we hebben die vitamines en mineralen  hard nodig. Coronavirussen zorgen over het algemeen voor klachten aan de longen en luchtwegen (6).  Er zijn veel boeken, waaronder het boek van Jan Geurtz “de verslaving voorbij”. Klik op deze link om bij het boek te komen. Op zijn website kun je ook een luisterboek downloaden, ik zeg tijd genoeg nu!

Daarnaast is het natuurlijk altijd belangrijk zo gezond mogelijk te blijven eten. Natuurlijk wil je lekker pizza eten en taarten bakken met je kids en/of huisgenoot/partner/jezelf, maar wist je dat je hier ook hele gezonde opties voor hebt? Een bloemkoolbodem pizza maken neemt best wat tijd in beslag, en die tijd heb je nu, hallelujah! Je kinderen vinden dit ook leuk, lekker kliederen met toppings als champignons, gegrilde groente, gestoomde bladgroenten, beetje geitenkaas en klaar is je gezonde maaltje. Ook kun je heerlijke bananenbroden maken zonder toegevoegde suikers. Vervang de suiker maar eens voor een paar dadels, wedden dat je de suiker nooit meer toevoegt? Hieronder zet ik wat voedingstips op een rij:

 • Eet minimaal 500 gram groente per dag. Vries ook een en ander in zodat je altijd wat bij de hand hebt. Believe me, je gaat mealpreppen zo leuk vinden. Denk ook aan groene bladgroenten als boerenkool, cavalo nero, spinazie, andijvie etc. Hele fijne vitamine bommetjes!
 • Gooi lekker veel kiemen en microgreens in je mandje. Alfalfa, waterkers, radijskiemen, broccolikiemen, tuinkers! Kortom alle microgreens en kiemen die je kunt vinden. Heerlijk in salades en op een (glutenvrij) broodje met hummus, avocado en een gekookt ei.
 • Let op je suikerinname. Als je van zoet houdt en wilt snoepen, plak je tussendoortje achter je maaltijd. Dan krijgt je bloedsuikerspiegel geen enorme opdonder. Als je gedroogd fruit wilt eten, kies dan voor abrikozen en eet er wel altijd iets van een nootje bij.
 • Qua fruit kies voor bessen, frambozen, kiwi’s, groene appels en zuur fruit. Eet fruit het beste in de ochtend en met schil (biologisch).
 • Eet lekker veel zaden als hennepzaad, sesamzaad, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten en chiazaad.
 • Eet 3 paranoten per dag. Er zit selenium in paranoten (7). Bij de Lidl kun je betaalbare paranoten halen. Niet hamsteren ajb, je hebt er maar 2-3 per dag nodig en zo lang gaat dit niet duren.
 • Drink lekker veel gemberthee. Tip, is de gember op? Gemberpoeder doet hetzelfde. Even roeren in heet water et voila! Ook top bij misselijkheid door andere zaken.
 • Kies voor voedzame granen en langzame koolhydraten als bruine rijst, quinoa, boekweit, gierst en peulvruchten. Als je van pasta houdt, kies voor spelt of pasta gemaakt van peulvruchten.
 • Maak misosoep met paddenstoelen als shiitakes en veel (groene blad-) groenten. Paddenstoelen, waaronder shiitakes kunnen het immuunsysteem ondersteunen (8). Kies voor misopasta van bruine rijst, en top het af met taugé, alfalfa, bosui, paksoi (eigenlijk alle groente die jij lekker vindt hierin). Ook lekker met noedels.
 • Bak voedzame snacks als (glutenvrij) bananenbrood en courgette cake, zonder toegevoegde suikers. Snijd na afkoelen in plakken en vries een deel in.
 • Maak hummus voor het hele gezin, weer een leuk klusje en heerlijk in salades, op crackers en brood.
 • Je hebt nu veel tijd, ga fermenteren! Ik had toevallig een maand geleden een flinke batch kimchi gemaakt. Dit is zo lekker en zo goed voor je darmen, en dus immuunsysteem (9). Hallo probiotica! Ik heb het recept in mijn instagram highlights opgeslagen (@laviniafrantzen). Volg mij direct voor meer tips over goed voor jezelf zorgen. 

En uiteraard nog even de algemene richtlijnen die net zo belangrijk zijn:

  • Was je handen regelmatig met zeep en water, gedurende 20 seconden.
  • Hoest en nies in je elleboog, en was zodra je kunt die kleding ook direct.
  • Altijd een pak tissues op zak, en gebruik ze.
  • Ga niet naar buiten als je griepverschijnselen hebt, maar vraag of iemand boodschappen voor de deur wilt neerzetten.
  • Ga niet hamsteren in supermarkten. Denk aan je medemens en vooral de mensen in de zorg en sociale dienstverlening. Er is genoeg eten als we allemaal normaal boodschappen doen. 

  Extra begeleiding nodig?

  Met deze tips kom je hopelijk wel even vooruit. Het heeft mij altijd goed geholpen, samen met stress reguleren en een gezonde leefstijl. Dit betekent niet dat het voor jou werkt. Doe ermee wat je zelf wilt, ik leg niemand iets op. Wil je meer begeleiding bij het versterken van je weerstand of nu eindelijk eens die hormoonbalans herstellen? Plan hier een GRATIS info gesprek in, en ik informeer je over mijn consulten en trajecten. Mijn trajecten zijn compleet met weekmenu’s, recepten en heel veel tips rondom het herstellen van je hormoonbalans.

  Ook organiseer ik binnenkort, i.s.m. hormoon expert Claudia Lanson, een online informatie bijeenkomst over etherische oliën , en hoe deze voor jou kunnen werken in tijden als deze. Wil jij hierbij zijn? Stuur mij dan een mail naar info@laviniafrantzen.nl en houd mijn Instagram in de gaten.

  Veel liefde voor jou, en samen staan we sterk. 

  Liefs,
  Lavinia

  Dit artikel is ter informatie voor lezers die een gezonde leefstijl nastreven. De directie is niet verantwoordelijk voor acties die worden ondernomen n.a.v. bovenstaand artikel, en de correctheid van informatie van derden waar mijn website naar verwijst. Mocht er informatie in staan die volgens u niet kloppend is en/of verouderd is, dan hoor ik dat graag. Ik houd mijn artikelen graag up to date met de juiste informatie.