eendklaarDe wild avond returns op mijn blog en om het nog even wat completer te maken wil ik dit heerlijke recept voor wilde eendenborst met gebakken appeltjes en geglaceerde worteltjes a la Heston Blumenthal met jullie delen! Schrik vooral niet van de hoeveelheid boter dat je nodig hebt voor de worteltjes, once you go this recipe you never go back! Het is een vol bord, maar deze combi is subliem! Ook nog met een homemade knolselderij puree omdat het koud is buiten en dat zo goed samen gaat! Ik laat je niet langer meer wachten.

 

 

 

 

Wat heb je nodig (4 personen):

– 2 wilde eendenborsten (mag ook tamme eend als je geen wilde kan krijgen)

Gebakken appeltjes:

– 2 elstar appels, in partjes
– gemalen piment
– 3 eetlepels appelazijn
– 3 eetlepels appelstroop
– 1 bosui, in ringetjes
– 1 theelepel oregano

Geglaceerde wortels a la Heston Blumenthal:

– 4 takjes tijm
– bos wortelen, geschild en in schuin gesneden stukjes
– 150 gram roomboter
– 2 eetlepels suiker

Knolselderij puree:

– 1 knolselderij, in blokjes
– 1 kg kruimige aardappelen, in blokjes
– 50 gram boter
– nootmuskaat
– 50 ml hete volle melk
– zout & peper
Hoe maak je het allemaal:

Begin met de knolselderijpuree. De eerste keer dat ik iets met knolselderij maakte wist ik niet wat ik met dat ding aan moest. Ik schil de knolselderij eerst en snijd hem daarna in grote plakken zodat ik de rest van de schil er nog af kan snijden. Schil de aardappels en snijd ze in even grote blokjes als de knolselderij. Vul een grote pan met koud water en kook de blokjes aardappel en knolselderij met wat zout voor ongeveer 20 minuten. Giet het water af en doe het weer terug in de pan. Voeg nu de boter en de hete melk toe en stamp alles fijn. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Je kan de puree een dag van tevoren maken. Even 10 minuten opwarmen in de oven op 200 graden en klaar ben je!

We zijn bij de  geglaceerde worteltjes aangekomen. Schil en snijd de wortelen in mooie diagonale stukjes (zie foto). Verhit de boter in een braadpan en stoof hierin de stukjes wortel met de suiker voor zo’n 30 minuten. Roer tussendoor af en toe door en zorg dat het vuur laag staat en het niet verbrandt! op het laatst voeg je de tijm toe en dan laat je het nog 5 minuten stoven. Delicious!!!

Haal de eend een half uur voordat je het gaat bakken uit de ijskast. Wij hadden eendenborsten zonder vetrand en die hoef je maar kort te bakken. Wrijf 10 minuten voordat je gaat bakken in met zout, peper en piment. Verhit boter of olie in een koekenpan en bak de eendenborsten in circa 5 minuten rondom bruin. Hou de richtlijn voor een biefstuk aan, want je wilt een mooi rosé gebakken eendje. Haal de eendenborsten uit de pan en laat ze verpakt in aluminium folie 5 minuten op een snijplank rusten. Schep de appeltjes door het bakvet en voeg de appelstroop, oregano en appelazijn toe. Breng het geheel aan de kook en laat voor 4 minuten zachtjes stoven.

Snijd de eendenborst in mooie plakjes en serveer samen met de gebakken appeltjes op een bedje van knolselderijpuree met de geglaceerde worteltjes on the side.
Enjoy!!!!