IMG_6412In december werd er een heel fijn pakket bezorgd, namelijk de DOK Rookoven van Kookpunt.nl. De vriend van mijn moeder probeerde al jaren een rookoven aan mij te slijten, maar het leek mij maar ingewikkeld. Het tegendeel is bewezen, want ik zet nu in een handomdraai de meest verrukkelijke maaltijden op tafel. Ik kan niet meer zonder!

Zalm is mijn favoriet om te roken. Ik vond gebakken zalm eerst nooit zo lekker, omdat de structuur mij niet zo aanstond. Echter wanneer je een stuk zalm bereid in de rookoven weet je niet wat je proeft. Het geheim is eigenlijk dat de zalm van binnen nog een beetje rauw is. Je kunt heel veel in de rookoven bereiden. Zo rookte ik ook ganzenborst en zelfs spruitjes. Er valt nog veel te experimenteren en dat maakt koken met de rookoven zo leuk!

De rookoven kan zowel in de oven als op het gasfornuis worden gebruikt. Ik heb de rookoven nog niet in de oven gebruikt, maar ik kan begrijpen dat dit handig is voor langere bereidingen, oftewel “slowcooking”.

Wat heb je nodig (2 personen):

– Twee zalmmoten van ongeveer 150 gram per stuk
– 2 courgettes
– Olie om in te bakken (ik gebruik kokosolie)
– 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
– 1 lombok pepertje, fijngesneden
– 1 bos krulpeterselie, grof gesneden
– Klein handje pijnboompitten, geroosterd
– Parmezaanse kaas naar smaak

– Zout en peper

– Mandoline of spiraalsnijder voor de courgette spaghetti
– DOK Rookoven
Rookmot voor in de rookoven

Hoe maak je het:

IMG_2949Rooster de pijnboompitten totdat ze goudbruin zijn en zet even weg. Was de courgette en maak er met behulp van een mandoline spiraalsnijder, ‘spaghetti’ slierten van. Zet de courgetti even weg en ga verder met de rest.

Maak de rookoven klaar voor gebruik door een eetlepel rookmot over de bodem te verdelen. Zet nu het lekbakje plus het rooster erop. Vet de zalmmoten in met een klein beetje olie, bestrooi met zout en peper en leg ze op het rooster. Steek een gaspit aan en zet de rookoven erop met de deksel nog een klein beetje open. Zodra er rook vrijkomt kun je de rookoven helemaal afsluiten. Zet het vuur laag en laat het zeker 10 minuten roken. Ga in de tussentijd verder met de rest.

Stoom de courgette in een stoommand of in een klein laagje water voor ongeveer 5 minuten. IMG_6411Haal de stoommand van de pan en zet even weg. De courgette spaghetti moet nog beetgaar zijn.

Verhit een ruime hoeveelheid (kokos)olie in een wok en bak hierin de knoflook met de rode peper op een laag vuur voor ongeveer 5 minuten. Let op dat de knoflook niet verbrandt!

Voeg nu de courgette spaghetti en de peterselie toe aan de knoflook/peper olie. Verdeel alles goed en laat nog een minuutje op laag vuur staan. Check of de zalm naar wens is dan kan het opdienen gaan beginnen!

Het mooiste is als je de zalm op de courgette spaghetti serveert. Garneer het met de pijnboompitten, wat peterselie en eventueel wat parmezaanse kaas.

ENJOY!