IMG_1985

Het lijkt alweer een flinke tijd geleden dat ik in de finale van Heinz en Ron Blaauw stond met mijn Thaise kipburger. Na de finale kon ik even geen Thaise kipburgers meer zien… Niet gek als je in twee maanden tijd flink wat kipburgers hebt staan grillen in je Amsterdamse keukentje. Lees hier meer over de burgercontest.

Afgelopen weekend paste ik op het huis van mijn vader in Antwerpen. En als je ergens goed kunt eten is het wel in Antwerpen. Vrijdagavond stond er een romantisch diner voor twee op het menu en gelukkig was het eten ook heel lekker ;)! De restaurantrecensie zal volgende week op mijn blog verschijnen. Zondag had ik ineens weer zin in Thaise kipburgers en wie maak ik er nou blijer mee dan mijn eigen vader? Mijn vader is een man die liever buiten de deur eet dan dat hij zijn mouwen moet opstropen in de keuken.. Een geslaagde avond dus!

Weet je wat eigenlijk heel gek is, naast dat ik de finale niet heb gewonnen? Dat het recept van mijn inmiddels beroemde Thaise kipburger niet op mijn blog stond!! Ik moet er wel eerlijk bij bekennen dat ik drie geheime ingrediënten van de burger express heb weggelaten, zodat het unieke recept niet gekopieerd kan worden.

Wat heb je nodig:

Burgers: 

– 450 gram kipdijfilet, fijngemalen tot kippengehakt in de keukenmachine
– 1 lombok chilipepertje, gehakt
– 1 bosje koriander a 15 gram, gehakt
– 4 bosuitjes, gesnipperd
– 2 tenen knoflook, fijngesneden
– 1 (kleine) theelepel komijnpoeder
– 1 ei, geklutst
– 1 eetlepel sesamzaadjes
– 50 gram broodkruim
– Peper & zout

Voor erbij:

– 1 grote aubergine (in de lengte in plakken gesneden)
– Koolzaadolie
– Zeezout
– Broodjes om de burger op te serveren (ik heb Arabisch platbrood gebruikt bij de wedstrijd, maar thuis kies ik altijd voor een zuurdesem broodje of ik gebruik de gegrilde aubergine als broodje)
– Grillpan

Thai Sweet Chili Ketchup:

 – 100 ml Heinz ketchup
– 1,5 eetlepel kokosbloesemsuiker
– 1 eetlepel witte wijnazijn
– halve lombok chilipeper, fijngesneden
– 1 teen knoflook, geperst

Bieten Hummus

–  2 gekookte bieten (in schil koken om kleur te behouden)
– 300 gram geweekte kikkererwten
– 1,5 teen knoflook
– 1/5 theelepel komijnpoeder
– sap van halve citroen
– 2 eetlepels tahin
– Scheut olijfolie (ongeveer 25/30 ml) wanneer de hummus te dik is kun je meer toevoegen
– Peper en zout naar smaak

Maak als eerste de Thai Sweet Chili Ketchup door alle ingrediënten door elkaar te mengen en goed te proeven of het naar wens is. Het kan zijn dat je van een bepaald ingredient wat meer moet toevoegen. De bieten hummus is ook weer zo easy dat het bijna zonde is om het kant en klaar te kopen. Meestal kook ik de bieten zelf in de schil om de kleur te behouden. Zomer bieten kook je in zo’n 20/30 minuten gaar, maar winterbieten moeten twee uur koken. Je kunt bij de supermarkt ook gekookte bieten kopen om tijd te besparen. Heb je een keukenmachine? Meng dan alle ingrediënten in de keukenmachine of in een mini hakmolen en proef weer tussendoor of het naar smaak is. Zet de Thai sweet chili ketchup en de bieten hummus in de ijskast om alle smaken goed in te laten trekken.

Voor de kipburger meng je alle ingrediënten tot 1 geheel. Experimenteer een beetje met het broodkruim. Als het gehakt niet meer heel plakkerig is dan zit je goed. Vorm er nu vier burgers van en laat de burgers minimaal een half uur in de ijskast staan, voordat je ze gaat bakken. Hoe langer alle ingrediënten in het vlees zijn getrokken hoe lekkerder de burgers zullen worden! Snijd in de tussentijd de aubergine in de lengte in dunne plakken en bestrijk ze met olie en bestrooi met (keltisch) zeezout. Ik gebruik altijd keltisch zeezout op aanraden van mijn orthomoleculaire therapeut. Keltisch zeezout is beter voor je dan normaal keukenzout, omdat het beter wordt opgenomen door je lichaam. Zout is essentieel voor een mens, maar gebruik het wel altijd met mate. Ik heb het langzaam afgebouwd en ik proef het direct wanneer er teveel zout in een gerecht zit.

Haal na een half uur de burgers uit de ijskast en verhit wat olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Als de olie heet genoeg is kunnen de burgers worden gebakken. Na drie minuten zet je het vuur laag en laat je de burgers in 15 minuten gaar worden. Ik zet vaak een deksel erop zodat ik zeker weet dat de burgers van binnen goed gaar worden. Als je kipdijfilet gebruikt hoef je niet bang te zijn dat de burgers droog worden.
Verhit in de tussentijd een grillpan en grill hierin de plakken aubergine. Het kan zijn dat dit in delen moet. Leg de plakken op een bord met keukenpapier zodat het overtollige vet daarin kan trekken. Je kunt de aubergine ook warm houden in een op 50 graden verwarmde oven.

Voor een extra lekker effect smeer je de twee broodhelften in met olie en grill je ze kort in een hete grillpan. Smeer nu een lepel bieten hummus op de onderkant en leg daar de Thaise kipburger op. Top het af met een theelepel Thai sweet chili ketchup, twee plakken gegrilde aubergine en rucola.

Laat je me weten als je de burger hebt gemaakt? Enjoy!