1011498_572787012760116_215103190_nDe zomer is mijn favoriete seizoen. Iedereen is weer lekker buiten, volle terrassen, hardlopen in het park en zo kan ik nog wel even doorgaan! In de winter kruip ik graag de keuken in voor het maken van nieuwe gerechten, maar in de zomer zit ik liever op dat overvolle terras, nippend aan een witte wijn met een goede salade erbij. Zit ik niet op een terras, dan kun je mij wel vinden in het park of op een boot met allerlei zelfgemaakte hapjes, frisse limonade en verkoelende wijnen en bubbels! Hieronder een greep uit mijn favoriete zomerse gerechten:

Salades
In de zomer eet ik graag maaltijdsalades en sta ik het liefst niet langer dan een half uur in de keuken. Tegenwoordig staan er steeds meer salades op het menu bij restaurants en daar ben ik erg blij mee. Er zijn zoveel variaties te bedenken op een goed gevulde salade. Mijn favoriete zomerse salade is een Salade Niçoise met een stuk gegrilde tonijn, sperzieboontjes, krieltjes en een gepocheerd ei. Een avocado salade met zwarte bonen en gebraden kip, of een Quinoa Salade met feta, olijven, gegrilde kip, komkommer en tomaat zijn ook eenvoudig te maken en mee te nemen.

De hippe saladebar SLA in Amsterdam doet het ook goed, als je van goedgevulde salades houdt! Hier kun je zelf een gezonde salade samenstellen en direct meenemen naar het park of op de boot.

Anti pasti
De Italiaanse keuken is één van mijn favoriete keukens. Voor mij geen grote porties, maar juist kleine hapjes de hele avond door gecombineerd met heerlijke wijnen. Mijn favoriete anti pasti gerechten zijn bruschetta’s, Italiaanse ham met meloen, Gazpacho (koude tomatensoep) en Vitello Tonato. Een bruschetta is geroosterd en met knoflook ingesmeerd brood met de heerlijkste Italiaanse toppings. Denk hierbij aan tomaat, rode ui & basilicum, geitenkaas & vijgen of buffelmozzarella & pesto. En dan is er natuurlijk ook nog de oude vertrouwde Carpaccio met kappertjes en truffelmayonaise, die het altijd goed doet met een bakje friet ‘on the side’.

BBQ
Als de eerste zonnestralen zich laten zien worden onze neuzen te grazen genomen door barbecue geuren. Veel mensen gaan niet verder dan worst, kant-en-klare hamburgers en kip drumsticks, maar ik kies er liever voor om de hamburgers en bijvoorbeeld viskoekjes, zelf te maken. Het merendeel van het vlees vervang ik voor vis en gegrilde groente als: aubergine en courgette. Daarbij pof ik een (zoete) aardappel en maak ik verse knoflook- en cocktailsaus. Een zomerse salade erbij en klaar is je semi gezonde BBQ.

Ice ice baby
Bij een zomer horen natuurlijk frisse desserts zoals echt Italiaans ijs, fruitsalades en lemon cheesecake. Ik fiets regelmatig naar het IJscuypje om meerdere bollen ijs te halen en deze aan de gracht op te smikkelen. Zit je thuis en heb je geen ijs, maar wel bananen? Maak dan eens een bananen sorbet door een (geschilde) banaan een uur in de vriezer te leggen en dan te mixen tot een sorbet met de staafmixer. Heerlijk verfrissend en ook nog eens gezond!