Op de website van I Love Health, mocht ik mijn verhaal delen. Het verhaal over mijn PCOS, dat in 2013 is geconstateerd door een gynaecoloog. Het is tijd voor openheid over dit onderwerp! Ik hoop hiermee vrouwen met PCOS te kunnen inspireren en moed te geven door te zetten. PCOS is namelijk in veel gevallen wel omkeerbaar.

In dit artikel vertel ik hoe ik met mijn PCOS omga. Het eerste artikel gaat over hoe mijn PCOS begon en met het laatste artikel sluit ik het af met een positief artikel.

Klik hier om het eerste deel van mijn verhaal te lezen.

In balans zonder de anticonceptiepil!

In 2014 was ik weer even aan de pil gegaan, maar daar stopte ik eind 2015 voorgoed mee! Ik ging veel boeken uit Amerika lezen over PCOS, en struinde het hele internet af naar interessante artikelen. Ik was verbaasd dat er zoveel vrouwen werden/worden gediagnostiseerd met PCOS, maar dat het zo ontbreekt aan kennis over dit onderwerp bij artsen. Waarom krijg je een recept voor de pil mee, terwijl die pil alle symptomen juist alleen maar onderdrukt? Kortom, waar ga je beginnen als je geen pil wilt slikken en die cyclus op een natuurlijke wijze weer aan de praat wilt krijgen?

Dit waren de symptomen van PCOS waar ik mee kampte:

  • Onregelmatige cyclus (record: 455 dagen)
  • Vetopslag rond mijn middel (en lastig kwijtraken!)
  • Schommelende bloedsuikerspiegel (vaak trek in zoet)
  • Eetbuien 
  • Stemmingswisselingen
  • Laag zelfbeeld 
  • Pijnlijke acne op wang en kin
  • Haaruitval, soms ook bij inhammen van mijn voorhoofd 
  • Haargroei op bovenlip en kin (toename blonde donshaartjes in het gezicht)
  • Extreme vermoeidheid

Mijn zoektocht naar meer balans

Ik las ergens over orthomoleculaire therapie. Daarom maakte ik allereerst een afspraak bij een orthomoleculaire therapeut in Amsterdam. Zij onderzocht mijn bloed en gaf een gepersonaliseerd voedings- en suppletie advies. Ook liet ik bewerkte producten met gluten, suiker en lactose links liggen en slikte ik elke dag supplementen. Ik nam het alleen niet heel serieus op die leeftijd, en begon na een tijdje weer alles te eten en te drinken wat niet goed was voor mijn symptomen. Pas op mijn reis in Bali veranderde er iets en zag ik pas in hoe belangrijk gezonde voeding en rust voor mij waren. Ik moest het zelf doen, niemand kon dit voor mij doen..

Als je na 455 dagen weer ongesteld wordt…

Deze reis op Bali heeft mij veel persoonlijke inzichten gegeven, ik voelde mij letterlijk weer meer vrouw. Iets wat ik al die tijd zo had gemist! En wonder boven wonder werd ik na 455 dagen weer ongesteld. Het duurde een dag, maar iets is beter dan niets. Hierdoor wist ik zeker dat ik op de goede weg zat, en kreeg ik zin om dat door te pakken. In Nederland maakte ik een afspraak bij een acupuncturist die gespecialiseerd is in fertiliteit. En begin 2017 volgde ik een workshop hormoonyoga, wat ik tot op de dag van vandaag thuis beoefen. Het werpte haar vruchten af, want na drie maanden hormoonyoga en nog meer zelfinzicht te hebben opgedaan op een retreat op Mallorca, kreeg ik mijn echte menstruatie. Wat een feest!

Probeer goed te onderzoeken welke behandelaar bij jou past, en vraag ook rond binnen je eigen kringen. Het kan even duren voordat je je balans weer terug hebt gevonden, maar dan ben je ook heel trots op jezelf en het zelfhelende vermogen van je lichaam.

Foto credits: Valérie Derbaudrenghien