Op de website van I Love Health, mocht ik mijn verhaal delen. Het verhaal over mijn PCOS, dat in 2013 is geconstateerd door een gynaecoloog. Het is tijd voor openheid over dit onderwerp! Ik hoop hiermee vrouwen met PCOS te kunnen inspireren en moed te geven door te zetten. PCOS is in veel gevallen wél omkeerbaar.

In deze blog vertel ik over hoe mijn PCOS is begonnen. De tweede blog staat in teken hoe ik om ga met de diagnose PCOS en de symptomen waar ik mee kampte. Uiteraard sluit ik het af met een positief artikel. Lees hieronder hoe ik ermee omga en tegen PCOS aankijk.

Ieder PCOS verhaal heeft een begin

“Shit Happens But Flowers Grow On Shit” – Erwin Olaf. 

Deze lijfspreuk sluit goed aan bij mijn verhaal. Jaren heb ik het voor mij uitgeschoven, bang voor wat anderen zouden denken. En nu heb ik er mijn missie van gemaakt, vrouwen met dezelfde symptomen te helpen en inspireren. Ik zal niet snel vergeten hoe ik huilend in de behandelkamer van de gynaecoloog zat en niet wist wat ik hieraan kon doen. Nu voel ik mij weer vrouw, zit ik vol energie, positiviteit en durf ik door te pakken op momenten waar ik voorheen stopte. Ik gun elke vrouw dit gevoel! Uit ervaring kan ik nu zeggen: PCOS is te controleren en zelf omkeerbaar! Mijn cyclus ging van 455 dagen naar gemiddeld 30 dagen, en ik kan niet wachten mijn verhaal te delen.

De Anticonceptiepil 

In de pubertijd voelde ik dat er iets niet klopte. Ik werd niet ongesteld en kampte met enorme vermoeidheid en stemmingswisselingen. Vlak na deze eerste menstruatie ging ik aan de pil. Totaal onwetend wat het jaren laten kon betekenen voor mijn hormoonbalans.

Een vriendinnetje gebruikte de Diane35 voor haar acne. Ik liet mij beïnvloeden en vroeg de huisarts dezelfde pil voor te schrijven. Door de pil voelde ik mij verrassend goed en in balans. De meeste vrouwen voelen een opluchting bij het stoppen met de pil. Bij mij werkte dat precies andersom.

In 2012 stopte ik met de pil en er gebeurde niks. Het enige dat gebeurde was dat ik kilo’s aankwam en ik had geen cyclus. Een vriendin van mij vond dit gek en adviseerde mij naar de huisarts te gaan. Mijn huisarts vond het gek en zei dat ik te slank was om PCOS te hebben. Bij PCOS heb je een onregelmatige of geen cyclus, en teveel eiblaasjes in de eierstokken die niet tot rijping kunnen komen.

De gynaecoloog en haar goedbedoelde adviezen…

Bij de gynaecoloog zag ik met eigen ogen in elke eierstok twaalf of meer eiblaasjes zitten. De bekende parelketting en diagnose PCOS. Het advies? De pil slikken en afspraken maken bij kinderwens. Compleet verslagen en boos ging ik naar huis. Ik kon bijna niks over PCOS vinden op het internet. Een ding was zeker: nooit meer aan de pil! Een tijd van frustratie ging er voorbij. Mijn vrienden en familie begrepen niet wat het was en hoe ik mij voelde. Vriendinnen leken het wel chill, niet ongesteld zijn.

Je wordt gediagnostiseerd met PCOS. Wat gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Waarom is er zo weinig over bekend bij artsen? Het wordt tijd dat er meer duidelijkheid komt rondom PCOS en hoe jij het leefbaar kunt maken voor jezelf!

Klik hier voor het tweede artikel. 

Liefs,

Lavinia