IMG_2224

© Lavinia Cooks – (Juicy’s)

De Parade is al zevenentwintig jaar een begrip in Amsterdam, en later ook in Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Het theater festival reist in de zomer het land door om vervolgens neer te strijken in een van de mooiste parken van de desbetreffende stad. Ik woon zelf in Amsterdam en kom eigenlijk ook altijd alleen daar op de parade. Dit jaar al drie keer geweest, want lekker weer, theatervoorstellingen, dansen in de silent disco en heerlijk eten en drinken. Of je nu met je familie, kinderen, vrienden of date gaat, er valt altijd weer iets nieuws te ontdekken.

Gisteren gingen Susam, van By Sam, en ik op pad om de meeste restaurants te testen. Op de parade staan acht restaurants met elk hun typische keuken. Zo is La Cantine natuurlijk de créme de la créme van de parade waar je entrecôte en malse kippetjes van de grill met friet en appelmoes kunt halen, en laat Wild van Wild je kennismaken met wild vlees. Bij de sangria bar Juicy’s tegenover de wijnbar eet je natuurlijk wat tapas met daarnaast een kan sangria. Als je dan nog een plekje over hebt kun je nog een bak ramen bestellen bij het kleine ramen tentje tegenover Hot Mama Hot. Bij Hot Mama Hot haal je je hart op bij de heerlijke oosters getinte snacks als falafel met zoete aardappelfriet of shakshuka als hoofd. Voor vegetariërs en vegans ook veel goede opties, en dan vooral bij Hot Mama Hot. Sluit trouwens wel even af met de lekkerste strawberry cheesecake bij Haute Friture!IMG_2218

© Lavinia Cooks – (La Cantine)

 Wat drink je dan tijdens al dat eten en ronddwarrelen op de parade? Op de opening was ik vooral te spreken over de martini cocktails, maar ook de prosecco en wijn bij de normale barren zijn heel goed weg te drinken. De echte wijnliefhebbers gaan natuurlijk naar de wijnbar in het midden van de parade. Hier heeft Grapedistrict haar beste wijnen op de kaart gezet. En leuke bijkomstigheid, de barmensen hier kunnen je advies geven welke wijn goed past bij wat je gaat eten, winning! Ohja, vergeet niet af en toe een glas water tussendoor te drinken. Bij de wc’s kun je gratis drinkwater tappen.

Natuurlijk wil je ook een paar voorstellingen meepakken en dat zijn er nogal wat! Hé, daar gaat het eigenlijk ook om toch bij de Parade? Tijdens de opening van De Parade werden we uitgenodigd voor de show van Ellen Ten Damme, ‘Je Veux L’Amour. Een hilarische show waar Ellen, zoals gewoonlijk, het publiek van begin tot eind weet te vermaken. De leuke band maakte de voorstelling echt helemaal af. Verder vond ik de voorstelling van Lilian Hak ‘SSST…Niet zingen aub’ ook leuk en vooral herkenbaar. De boodschap die zij wilt uitdragen is dat social media de overhand neemt in ons dagelijkse leven. Niks nieuws, maar toch fijn om af en toe even zo’n reminder te krijgen. Helaas konden we gisteren niet meer naar de Levende Jukebox van Helen en Yvonne… Bucketlist dingetje voor volgend jaar!

IMG_2223© Lavinia Cooks – (Grapedistrict)

Ok, en dan mijn grootste favoriet van de Parade; de Silent Disco! Vanaf 21:00 uur tot 23:00 uur (half uur per sessie) helemaal los. Het ziet er voor voorbijgangers wat vreemd uit, maar wat boeit dat! De DJ gooit er heerlijke meezing nummertjes doorheen waardoor je even helemaal los kunt gaan. Of je nu even tussendoor even wilt swingen en gek doen, of dat je hier afsluit en daarna gebroken je bed in kruipt, het is allemaal mogelijk. En als het rustig is laten ze je twee rondes meedoen en zo stonden we gisteren ineens een uur (!) lang te dansen in die gouden kooi. Voelde achteraf alsof we een bootcamp in het vondelpark hadden afgerond, dus geslapen als een roosje.

Vrijdag staat de Parade weer op de agenda en dat wordt natuurlijk weer een grote gezelligheid. Ik plan niet veel qua voorstellingen, maar ik denk dat ik sowieso wel even de voorstelling van Theatertroep, ‘Vaudeville’ meepak en ik ben uiteraard weer dansend te vinden in de Silent Disco.

Bekijk het programma van de Parade hier. Tot en met zondag 27 augustus kun je nog naar de Parade in Amsterdam.

IMG_2219