14254395166_e91fe00b9e_zAfgelopen weken zat ik heerlijk te vertoeven op de Filipijnen en daarover wil ik jou natuurlijk alles vertellen! Het jaar 2015 ging niet zonder wikken of wegen; het was een jaar waarin ik keuzes heb gemaakt op werkgebied, het jaar waarin ik mijn netwerk heb uitgebreid, het jaar waarin ik mijn relatie verbrak en voor mezelf heb gekozen en het jaar dat ik een ticket boekte naar de Filipijnen. Er lag al een plan om naar Azië af te reizen, maar de keuze is reuze! De Filipijnen trok mij erg aan, omdat er nog niet zoveel toeristen rondbanjeren. Ik bedoel, 5 miljoen toeristen per jaar tegenover een lousy 20.000 miljoen in Thailand…

Het voorbereiden van de reis gaf al zoveel voorpret en natuurlijk ook wel de gezonde spanningen door het ietwat vage reisadvies dat wordt afgegeven door de Rijksoverheid. Het zuiden wordt streng afgeraden, maar de rest van de Filipijnen is prima te bereizen. Zolang je een plan hebt, kom je een heel eind en kun jij optimaal genieten van een heerlijke vakantie!

Voordat je naar de Filipijnen reist is het raadzaam te kijken welke vaccinaties je nodig hebt en of je malariapillen mee moet nemen. Persoonlijk heb ik de malariapillen wel meegenomen maar niet geslikt, omdat het in de gebieden waar ik ben geweest niet nodig was volgens de locals die ik heb gesproken. Uiteraard moet je deze keuze voor jezelf maken en ga ik niemand vertellen wat hij/zij moet doen. Luister naar je gezonde verstand en intuïtie en dan komt vaak alles wel goed!

Ga je island hoppen of veel op bootjes vertoeven? Dan raad ik je zeker aan een drybag van minimaal 25L en waterschoenen aan je inpaklijst toe te voegen. Vergeet ook niet muggenspul met deet en de benodigde medicijnen in te pakken die helpen tegen uitdroging en koorts. Het eten en de hygiene zijn toch anders dan bij ons thuis dus het is niet gek dat je lijf hier even aan moet wennen.

Manila

Mijn reis begon in Manila, een stad waar je het liefst zo snel mogelijk weer weg bent. Ik was al gewaarschuwd voor de grote ellende die je in veel wijken kunt aantreffen, en daarom een kamer geboekt in het hotel One Pacific Place Serviced Residences in het business district, Makati. Het grootste gedeelte van deze buurt wordt 24/7 beveiligd dus je kunt hier zonder zorgen over straat. Dit hotel bood alles wat ik nodig had na een lange vliegreis; een lekker bed, buiten zwembad, gym, uitgebreid ontbijt en super service!

IMG_1880

Zit je liever in een hostel? Dan kan ik je op basis van aanbevelingen van vrienden de hostels Red Carabao en Lions Den Backpackers sterk aanraden. Hier ontmoet je ook locals die je de stad kunnen laten zien, zonder dat je ineens per ongeluk in een verkeerde buurt belandt.. Nu wil ik je niet bang maken, maar houd je gezonde verstand erbij als je in Manila verblijft.

Verplaatsen in Manila

Er is veel negatief nieuws over de taxi’s in Manila. Zo zetten de taxi chauffeurs je vaak af, omdat ze de meter niet aanzetten; gevolg, discussies met de taxi driver en daar heb je geen zin in op reis. Op het vliegveld heb ik ze echt uitgelachen wanneer ze mij 1000 pesos (20 euro) vroegen voor een ritje van 20 minuten. De beste tip die ik je kan geven en waar ik een mega positieve ervaring mee heb is mijn alltime favourite Uber! Uber is actief in Manila en het werkt als een malle. Het enige dat je even moet doen is de Uber App downloaden, je creditcard eraan koppelen, wifi fiksen en go. Als je als vrouw alleen reist kan ik je Uber aanraden. Een uur in de Uber kost je ongeveer 5 euro en de app handelt de betaling netjes voor je af. Vraag wel even aan de chauffeur of hij de rit wil ‘completen’ op het scherm. Op die manier weet je zeker dat je niet teveel betaalt.

Wil je toch een taxi pakken, speur dan eerst even het internet af voor een betrouwbare taxi maatschappij. Zolang je wat research hebt gedaan zal het vast allemaal goedkomen!

Restaurants Manila

De eerste avond was ik vrij snel mijn bed ingedoken, ondanks dat ik de chillste vlucht ooit had in de nieuwe boeing 747-400 van KLM; ik kon zelfs mijn telefoon opladen en heb 8 uur als een baby geslapen in de fijne stoel met extra beenruimte!

Enfin, ik had weer geluk dat ik voor mijn reis in contact was gekomen met een Filipijnse jongen uit Amsterdam. Hij heeft mij de beste tips gegeven op culinair gebied! Restaurants als La Cocina de Tita Moning, Chef Laudico Guevarra’s, Sentro 1771 en Mesa zijn volgens hem toppers voor de foodies onder ons.

Ik bleef in totaal maar twee nachten in Manila en de tweede avond ben ik erop uitgetrokken met de Uber-driver naar het shop walhalla Greenbelt in Makati. Wat een contrast met de rest van Manila, werkelijk alle expats en rich & famous mensen uit Manila komen hier shoppen en eten.

IMG_1437

Ik had uiteindelijk een tafel gereserveerd bij het Filipijnse restaurant Sentro 1771. Dit restaurant staat bekend om haar Filipijnse keuken met een moderne twist. De signature dish is de sinigang na corned beef, maar die was helaas al op wanneer ik mijn bestelling wilde plaatsen. Op aanraden van het meisje dat mij bediende gegaan voor de Kare-Kare; gekookte ossenstaart, ossenpoot (!!) en pens in een pindasaus met seizoensgroente… Een hele aparte smaakbeleving en misschien voor een enkeling wat vet, maar toch echt genoten van dit typische Filipijnse stoofgerecht! Als nagerecht ging ik uiteraard voor de Halo-Halo en betekent mix-mix! Deze Halo-Halo was opgedeeld in een laagje rode mung bonen, gezoette kikkererwten, ingemaakte vruchten, geëvaporeerde melk, geschaafd ijs, afgetopt met leche flan en huisgemaakte flan van ‘ube’, de paarse yam. De bedoeling is natuurlijk al deze ingrediënten door elkaar te mixen voor het beste effect!

Na deze twee dagen Manila vertrok ik naar Palawan, waar mijn reis avontuur echt van start ging! Hier heb ik oa. de Tao Expeditions island hopping tour van vijf dagen gedaan en oud en nieuw gevierd in El Nido. Hierover snel meer..

IMG_1444