Mijn blog staat al een tijdje een soort van stil. Dit komt vooral doordat ik een nieuwe weg ben ingeslagen als freelance kok en daardoor weinig tijd over houd voor het schrijven van artikelen. Daarom heb ik nu de Amsterdam Highlights rubriek in het leven geroepen zodat ik jullie alsnog elke maand kan vertellen over mijn ontdekte nieuwe restaurants en andere leuke activiteiten in en rondom Amsterdam.

Ik maak in een maand heel veel mee; van hotel openingen, tot proeven bij nieuwe en bestaande restaurants, inspiratie reizen en veel meer food gerelateerde evenementen. Hier ga ik maandelijks een artikel over schrijven zodat jullie weer bij zijn van wat er zich allemaal afspeelt in en rondom Amsterdam en soms in het buitenland. In juni ben ik ook in Barcelona geweest en daar ook veel nieuwe hotspots ontdekt. Lees het hieronder:

IMG_1564

1. Sea Palace Amsterdam – Meer dan dim sum

Veel mensen die in Amsterdam wonen of veel in de buurt van Centraal Station zijn geweest, kennen Sea Palace wel. De “Dim Sum” boot noemen velen het wel, maar je kunt hier echt heel veel meer eten dan alleen dim sum. Ik heb er altijd al eens willen eten en nu was eindelijk mijn kans daar. Samen met een groep food- en lifestyle bloggers zaten we aan de gezellige grote ronde tafel waar de hapjes op een draaischijf werden gepresenteerd. Het begon met typische Chinese voorgerechten en daarop volgend werd de peking eend aan tafel bereid door het bedienend personeel. Uiteraard werd dit geserveerd met de beruchte pannenkoekjes, hoisin, komkommer en lente ui. Ik kon er wel van blijven eten, maar Chinees restaurant dus, veel eten! Na de peking eend werden de hoofdgerechten op de draaischijf gezet en men wat was dit veel en lekker. Heerlijke groente schotels met gamba’s, buikspek, kreeft op Chinese wijze, twee vleesgerechten en natuurlijk veel witte rijst. Probeer goed te portioneren hier, want de desserts wil je stiekem ook allemaal proberen…! Echt een aanrader om de dim sum eens over te slaan en hier volledig uitgebreid te gaan tafelen met familie en vrienden.

FullSizeRender (1)

2. Thijs By Dikker & Thijs – Nooit meer naar huis

Wat heb ik hier lekker geborreld, gegeten met Susam van By Sam en Lot van Culi Amsterdam! Dikker & Thijs heeft een grote geschiedenis in Amsterdam, want hier huisde ooit het eerste michelin restaurant van Nederland. Mijn ouders wisten direct waar ik het over had, maar mijn leeftijdsgeneratie kende het niet. Tijd voor verandering, want het restaurant is voor iedereen een feestje. Ook als je een nachtje in Amsterdam gaat vertoeven kun je natuurlijk ook een kamer boeken in het hotel. Het kleine terras lokt je eigenlijk al naar binnen en dat was precies waar wij bijna alles van de kaart hebben geproefd op die gezellige vrijdagmiddag. Het begon met oesters, foie gras en steak tartaar. Iets waar je mij als kwart Française erg blij mee maakt! We kregen natuurlijk ook een aantal hoofdgerechten te proeven waarvan de lamsracks en de bavette grote favoriet waren, yumm! We hebben na het eten nog uitgebreid geborreld en een tour gekregen waar meer verteld werd over de historie van Dikker & Thijs. Heel gezellig plekje midden in het bruisende centrum van Amsterdam!

IMG_5423

3. G’s Brunchboat – Een brakke Sunday Brunch 

De zomer is voor mij vaak doordeweeks keihard werken en in het weekend genieten. Zo ook het weekend waar we gingen brunchen op de G’s Brunchboat. Ik was knetterbrak van Verknipt festival waar ik die zaterdag vele dansjes had gedaan, en wat is er dan beter dan een uitgebreide brunch van G’s? Dit brunch restaurant was een van de eerste hippe brunch tenten in Amsterdam. Vaak genoeg heb ik hier gebruncht met vrienden op een brakke weekenddag, waarbij de wafels en bloody mary’s je om de oren vlogen. Sinds een paar jaar heeft G’s ook een boot waarop zij brunches organiseren in samenwerking met KetelOne Vodka. Lees: knappe cocktail boys die de meest uiteenlopende bloody mary’s voor je neus klaarmaken. Natuurlijk ging het hier ook om de heerlijke brunch, en aangezien ik de balans weer even moest opmaken na een dag feesten, ging ik voor de healthy benedict met spinazie, Hüttenkäse, gepocheerde eieren en een klein tikkie hollandaise saus. A. ging voor de old fashion egg benedict met bacon en veeul Hollandaise saus. Dit in combinatie met zon, de Amsterdamse grachten en een trio aan bloody mary’s, is toch wel een feestje! Boek je plek op de brunchboat hier.

IMG_9841 (1)

4. Lokaal Edel – Nieuwe kaart met verrassend veel groente

Edel is de plek waar je mij kunt vinden als de zon schijnt. Dit restaurant zit op een steenworp van mijn huis en bij gebrek aan balkon heb ik dit restaurant omgetoverd tot mijn voortuin aan het water. Het was hier altijd al goed vertoeven, maar nu Jonathan Karpathios de keuken heeft overgenomen nog meer! Jonathan is de eigenaar en chef van het restaurant Vork en Mes in Hoofddorp. Hier zette hij vele jaren geleden groente in de hoofdrol op de menukaart. Dit was in die tijd nog best een risico, want veel chefs worden een beetje bang van teveel vega en groente op de kaart. Gelukkig was daar Jonathan die met groente heel veel kan en mensen kan fascineren met zijn creaties. Hoe fijn dat Edel nu ook mag profiteren van zijn skills en nu een prachtige dinerkaart heeft mét heel veel groente in de hoofdrol. Samen met Jonathan en Marjan Ippel van Talkinfood en Manon van Girls Love 2 Travel, schoven we aan op het terras voor een proeverij. De watermeloen carpaccio had direct mijn aandacht, want het lijkt echt op vlees. Het schijnt zelfs dat dit gerecht door vega’s nog weleens wordt teruggestuurd, omdat ze denken dat het toch vlees is; NIETS is minder waar, dit is watermeloen, langzaam gegaard in de oven waardoor het een vleesachtige structuur krijgt. Ook de gnocchi en de burrata waren direct favoriet. Prachtig opgemaakt met eetbare bloemen en andere mooie garnituren. Twee keer heb ik hier gegeten in juni en dat bewijst maar weer hoe fijn het hier is.

5. Barcelona – Combinatie van feesten en eten 

In juni ben ik ook nog een week naar Barcelona geweest. Ik ging een vriendinnetje opzoeken die ik heb ontmoet tijdens mijn reis door Indonesië vorig jaar. Het was alweer twee jaar geleden dat ik er voor het laatst was en aangezien de hotspots hier ook uit de grond poppen kon ik wel weer wat nieuwe hotspots ontdekken. Toevallig ging ik in de week dat Sonar ook was dus deze week was een combinatie van strand, feestjes en veel eten. Wat ik zeker kan aanraden is een fiets te huren als je in Barca bent. Ik huurde voor vijf dagen een omafiets bij Happy Rental Bike, om de hoek van de Arc de Triomph. Uiteraard stikt het van de tapas restaurants in Barca, maar waar je zeker heen moet is Sensi Bistro in Gothic. Wat heb ik hier lekkere tapas gegeten! Van een goddelijke tonijn tartaar tot de meest lekkere ravioli met truffelsaus. Het is een klein tentje en je kunt niet buiten zitten, maar laat je daar niet door afschrikken. Deze ervaring wil je! Ook heb ik de meest lekkere poké bowl gegeten bij Poke Maoli in Barceloneta! Niet normaal uit hoeveel toppings je hier mag kiezen, echt de moeite waard! Zondag was het klaar met alle feestjes en zijn we gaan uitbrakken in de wijnbar El Diset. Wederom genieten van de originele tapas happen, cava en rode wijn. Hier hebben ze een soort van Spaanse variant op de bruschetta en alles is hier lekker. We begonnen met een plankje met gemengde kazen, olijven en vleeswaren en vooral de tostada met gegrilde aubergine, zoete ui en mozzarella was top!! Maandag gaan lunchen bij all time favourite The Surfspot, waar je heerlijke juices, smoothie bowls en broodjes kunt eten. De laatste avond had ik het wel even gehad met vlees en nam mijn vriendinnetje mij mee naar het meest geweldige vegetarische restaurant waar ik ooit ben geweest, namelijk, The Green Spot. Een prachtig restaurant waar je alleen vegetarisch kunt eten. Mijn favoriet met stip op nummer 1 is de zoete aardappel tagliatelle met cashew saus en truffel…. Dit wil je elke dag! Wel een jaar ouder na dit weekje, maar het was het meer dan waard!

IMG_0708